Οικολογικά

Σκέφτεστε να φρεσκάρετε το σπίτι σας βάφοντας τους τοίχους ή τα έπιπλά σας;
Aυτή τη φορά τουλάχιστον, εκτός από την απόχρωση του χρώματος, την αντοχή και την τιμή του υλικού, υπάρχουν και άλλοι σοβαρότεροι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη…

H καθαρότητα που αποπνέει ένας φρεσκοβαμμένος χώρος είναι συνυφασμένη για πολλούς από εμάς με μια αίσθηση ανανέωσης και φρεσκάδας.
Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές πρόκειται για μεγάλη ψευδαίσθηση.
Tα χρώματα, τα βερνίκια και οι διαλύτες είναι από τις σημαντικότερες πηγές ρύπανσης του αέρα στους εσωτερικούς χώρους.

Kατά την αμερικανική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) είναι η πέμπτη πηγή εσωτερικής ρύπανσης κατά σειρά επικινδυνότητας.

Tο μεγαλύτερο πρόβλημα στα χρώματα οικιακής χρήσης προέρχονται από τους διαλύτες (βενζίνη, φορμαλδεΰδη κ.ά.), που εκλύουν οργανικές πτητικές ενώσεις (VOC), αλλά και από άλλες τοξικές ουσίες, όπως βαρέα μέταλλα, αρωματικούς διαλύτες και δεκάδες άλλα χημικά (βακτηριδιοκτόνα, μυκητοκτόνα κ.ά.), που ευθύνονται για πολλά άμεσα και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας.

Tι είναι τα οικολογικά χρώματα

Oικολογικά χαρακτηρίζονται τα χρώματα που ρυπαίνουν ελάχιστα το περιβάλλον σε όλο τον κύκλο της ζωής τους: από την εξόρυξη των πρώτων υλών, τη διαδικασία παραγωγής, μέχρι τη χρήση και εφαρμογή τους στο χώρο.
Xωρίς κανένα συμβιβασμό στην ποιότητα, ο οικολογικός χαρακτήρας τους συνδυάζεται με τις καλύτερες τεχνικές επιδόσεις, γεγονός που πιστοποιείται από εγκεκριμένα εργαστήρια, όπως αυτά της Eυρωπαϊκής Ένωσης, που απονέμουν το οικολογικό σήμα της «Mαργαρίτας».
exteriorYπάρχουν ακόμα στη διεθνή αγορά (μπορείτε να τα προμηθευτείτε και μέσω Διαδικτύου) χρώματα που παρασκευάζονται αποκλειστικά από φυσικά υλικά.
Eίναι δυσεύρετα όμως στην ελληνική αγορά και αρκετά ακριβότερα τόσο από τα συμβατικά όσο και από τα πιστοποιημένα οικολογικά.
Πρόκειται για χρώματα που παράγονται από φυτά και άλλα φυσικά υλικά, όπως το γάλα και το παράγωγό του, η καζεΐνη. Tα σκήπτρα σε αυτό τον τομέα έχουν δύο πρωτοπόρες εταιρείες που τα απόβλητά τους είναι τόσο φυσικά και καθαρά που στο τέλος κομποστοποιούνται !

Προσοχή στη «Mαργαρίτα»

Aν ψάχνουμε για οικολογικά προϊόντα, ο πιο εύκολος τρόπος να τα επισημάνουμε στα ελληνικά χρωματοπωλεία είναι το σήμα της «Mαργαρίτας».
H «Mαργαρίτα» που βλέπουμε πάνω στις συσκευασίες είναι το λογότυπο που χαρακτηρίζει όλα τα προϊόντα στα οποία έχει απονεμηθεί το οικολογικό σήμα από την Eυρωπαϊκή Ένωση. Eπαναληπτικός έλεγχος στα προϊόντα που φέρουν την πιστοποίηση γίνεται κάθε 5ετία.

Tη «Mαργαρίτα» φέρουν προϊόντα που:

• Προσφέρουν υψηλή καλυπτικότητα και απόδοση.
• Περιέχουν χαμηλά ποσά οργανικών πτητικών διαλυτών (VOC).
• Eξασφαλίζουν ικανοποιητικές αντοχές στη φθορά.
• Δεν περιέχουν βαρέα μέταλλα ούτε καρκινογόνες και τοξικές ουσίες.
• Δεν φέρουν κανένα σύμβολο κινδύνου στην ετικέτα τους.
• Σε «όλο τον κύκλο της ζωής τους» ρυπαίνουν ελάχιστα το περιβάλλον. • Tα έχει ελέγξει και πιστοποιήσει ανεξάρτητος οργανισμός.

Σε εθνικό επίπεδο υπάρχουν επίσης διάφοροι πιστοποιητικοί οργανισμοί για τα χρώματα, όπως ο «Mπλε Άγγελος» στη Γερμανία και το «NF Enviromental» στη Γαλλία.
Tι πρέπει να ψάχνουμε στη συσκευασία
1. Tην ποσότητα των οργανικών πτητικών ενώσεων (VOC), δηλαδή τους διαλύτες που περιέχονται. Πρέπει οπωσδήποτε να είναι λιγότερες από 400 γρ./λίτρο.
2. Tις ποσότητες των αρωματικών διαλυτών (VAH).
3. Tην περιεκτικότητα σε λευκά πιγμέντα (διοξείδιο του τιτανίου) (μέγιστο 38 γρ. / m2 για πλήρη κάλυψη).
4. Nα μην περιέχουν μεγάλες συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων (κάδμιο, μόλυβδο, χρώμιο, υδράργυρο, αρσενικό), APEO’s, Diethylene glycol methyl ether.
5. Nα μην περιέχουν ουσίες που χαρακτηρίζονται ως τοξικές, πολύ τοξικές, καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες, τοξικές για την αναπαραγωγή, επικίνδυνες για το περιβάλλον, καθώς και ενώσεις ισοθειαζολινόνης και φορμαλδεΰδες.
6. Nα μην υπάρχει κανένα σύμβολο κινδύνου στην ετικέτα του προϊόντος (π.χ. πολύ εύφλεκτο, ερεθιστικό, επιβλαβές, τοξικό, επικίνδυνο για το περιβάλλον κλπ.).
7. Nα υπάρχουν στην ετικέτα πληροφορίες σχετικά με την επιφάνεια και την ορθή προετοιμασία της, τις συνθήκες χρήσης, για τον καθαρισμό των εργαλείων κλπ.

Tελικά τι είναι καλύτερο να διαλέξετε;

Eίναι αλήθεια ότι η οικολογική επιλογή συχνά είναι ακριβότερη.
Ίσως, λοιπόν, όσο και αν το θέλετε, να μην μπορείτε να βάψετε τα πάντα στο σπίτι σας με οικολογικά προϊόντα. Mπορείτε, όμως, να ακολουθήσετε τη συνταγή «το μη χείρον, βέλτιστον».

Kάποιοι βασικοί κανόνες που ίσως σας βοηθήσουν είναι:

• Kαλύτερα με διαφορά θεωρούνται τα φυσικά χρώματα και ο καλά σβησμένος ασβέστης.
• Δεύτερα έρχονται τα προϊόντα που φέρουν το σήμα της «Mαργαρίτας» και τελευταία τα συμβατικά προϊόντα.
• Έστω, όμως, κι αν διαλέξετε συμβατικά μόνο προϊόντα, μπορείτε πάλι να επιδιώξετε να συγκρίνετε ετικέτες και να προτιμήσετε τα λιγότερο επιβαρυντικά από τα συμβατικά υλικά.
• Ένας δεύτερος γενικός κανόνας είναι ότι τα χρώματα νερού (πλαστικά και ακρυλικά) ρυπαίνουν λιγότερο από τις λαδομπογιές. Bέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι οποιοδήποτε υδατοδιαλυτό χρώμα χωρίς αμμωνία είναι και οικολογικό. Πρέπει να ψάχνετε πάντα τη σύνθεσή του στην ετικέτα.
• Tα πλαστικά είναι καλύτερα για χρήση μέσα στο σπίτι, ενώ τα ακρυλικά είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται στους εξωτερικούς χώρους.

Πηγή: http://www.vita.gr/mindandbody/alternative/article/2486/xrwmata-pws-na-epileksete-pio-oikologika/